Informace o pomníku pro našeho bývalého pana faráře Jana Nepomuka Jiřiště

01.12.2014 08:22

9.prosince 2014 to bude právě rok, co nás na věčnost opustil náš milovaný farář Jan Nepomuk Jiřiště. Miloval Bezděz a proto se farníci rozhodli, že na jeho památku vybudují pomníček, který bude připomínat stopu, kterou zde a v nás zanechal. Vybudování pomníku organizovala zejména paní Študentová, za což jí patří ohromný dík. Celý pomník včetně podstavce bude stejně vysoký jako byl o. Jan, přitom vlastní socha sv. Jana Nepomuckého bude měřit 140 centimetrů. Na podstavec přijde připevnit cedulka se jménem a textem, který nám bude o. Jana připomínat. V současné době je pomníček již vyhotoven, je již přímo v blízkosti kostel na Bezdězu také připravena základová deska. V brzké době bude podstavec a socha sv. Jana Nepomuckého zabudován přímo na místo, na kterém budeme moci na o. Jana po desetiletí vzpomínat. Termín instalace není ještě přesně známý, záleží i na tom, jak nám bude přát počasí. Věříme, že se to podaří do smutného výročí, které připadá právě na 9.12.2014.

 

Z jakých financí je pomníček budován

Farníci a přátelé měli k Janu hluboký vztah, a tak se podařilo k dnešnímu dni na vybudování pomníčku vybrat částku 35.800,- Kč. Obrovský dík tedy patří všem, kteří na pomníček přispěli různě vysokou částkou a to podle svých možností. Byli to:

Miroslav Hudec, Daniel Korte, Rodina Jiřišťová, Petra Froesse, Iren Gosmanová, Jaroslav Kunc (Jardíci), Jiří Svoboda (Semafor), rodina Řeháková, Slávka Chadalíková a Kateřina Jeníčková, rodina Adamová, Anna Bezchlebová, rodina Havelková, manželé Chalašovi, manželé Itze, rodina Koštejnová, rodina Králová, manželé Pastorovi, manželé Šebestovi, paní Vintíšková, rodina Žáková, paní Ambrožová, manželé Hamplovi, Jana Horáčková, Adriana Kopecká, Simona Procházková, Renata Šíchová, paní Vrbová, Denis Marek Lampa, paní Kalfeřtová, Jan Kříž, manželé Severovi, paní Bártová a Aleš Kraidl (omlouvám se za případné nepřesnosti ve jménech).

 

Náklady na vybudování pomníčku

Náklady na vybudování pomníčku jsou cca 31.000,- Kč + pronájem místa (cca 600,- Kč na 10 let). Pokud z vybraných příspěvků nějaká částka zbyde, bude pravděpodobně věnována na opravu nějaké části v kostele na Bezdězu, který měl o. Jan Nepomuk Jiřiště tak rád. Rozumím tomu, že k někomu se informace o příspěvku na pomníček nemusela včas dostat, a že by se na vybudování pomníčku pro o. Jana chtěl také podílet (pro informace o možnosti přispět KLIKNI ZDE). Proto pokud někdo přispěje až nyní, kdy už je financí dostatek, bude jeho příspěvek také zahrnut na vybudování pomníčku a o to více bude opraveno v kostele na Bezdězu. Symbolicky se to dá vnímat tak, že o. Jan Nepomuk Jiřiště i po odchodu na věčnost se podílel na opravě svého oblíbeného kostela na Bezdězu.

Posvěcení sochy sv. Jana Nepomuka

Termín bude v úterý, 9.12.2014 v 16.30 hodin. Bližší informace jsou ZDE.

PavelK.