KLIK liturgie: 20.neděle v mezidobí s odkazy na výklady

13.08.2014 05:42

Jistě někteří naši farníci uvítají možnost přečíst si předem čtení a evangelium vztahující se k nadcházející neděli. Proto se snažíme včas uveřejnit hlavní nedělní texty a vložit odkaz na výklad, který připravilo Radio Proglas ve spolupráci s Českým katolickým biblickým dílem. Před text také připojuji komentář z www.vira.cz.

 

1.čtení

Komentář z www.vira.cz k 1.čtení

Třetí velký oddíl knihy proroka Izaiáše spadá do doby po návratu z babylonského zajetí (5. stol. př. Kr.). Úryvek komentuje doté doby nepřijatelnou možnost, aby také pohané (příslušníci jiných národů) směli přistoupit k Bohu a spolu s Izraelity se podílet na bohoslužbě.

Iz 56,1.6-7

Tak praví Hospodin: „Šetřte práva a jednejte podle spravedlnosti, neboť se již blíží má spása, již se ukáže má spravedlnost. Cizince, kteří lnou k Hospodinu tím, že mu slouží a milují jeho jméno, že jsou jeho služebníky, a všechny, kteří zachovávají sobotu bez znesvěcení a lpí na mé smlouvě, ty přivedu na svou svatou horu a dám jim radost ve svém domě modlitby. Jejich celopaly a žertvy mi budou potěšením na oltáři; neboť můj dům se bude nazývat domem modlitby pro všechny národy.“

 Výklad k výše uvedenému textu, který Radio Proglas připravilo ve spolupráci s Českým katolickým biblickým dílem si můžete poslechnout KLIKNUTÍM ZDE.

2.čtení

Komentář z www.vira.cz k 2.čtení

List Římanům v 9. – 11. kapitole komentuje otázku, proč Izraelité nepřijali v hojné míře evangelium. Svatý Pavel uvažuje, že odmítnutí Izraelitů je ve skutečnosti cestou pro ostatní národy. Jejich záchrana bude nakonec cestou i pro Izrael.

Řím 11,13-15.29-32

Bratři! Vám, bývalým pohanům, říkám: Já jako apoštol pohanů vykonávám svou službu s velikou pečlivostí. Chtěl bych tím vzbudit žárlivost u svých krajanů a aspoň některé z nich zachránit. To, že byli vyloučeni, přineslo světu smíření s Bohem. Co teprve bude znamenat, až budou znova přijati? To bude úplné vzkříšení z mrtvých! Když totiž Bůh někomu něco daruje nebo když někoho povolá, je to neodvolatelné. Vy jste se kdysi chovali k Bohu odmítavě, ale nyní se vám dostalo milosrdenství, protože židé odmítli přijmout víru. Stejně tak se oni chovají nyní odmítavě, protože vám se dostává milosrdenství, aby se ho potom dostalo také jim. Bůh totiž dopustil, že všichni upadli do neposlušnosti, aby všem prokázal milosrdenství.

 

Výklad k výše uvedenému textu, který Radio Proglas připravilo ve spolupráci s Českým katolickým biblickým dílem si můžete poslechnout KLIKNUTÍM ZDE.

 

Evengelium

Komentář z www.vira.cz k evangeliu

Úryvek je pokračováním vyprávění o sporu Ježíše s farizei. Ti mu vyčetli nedodržování tradic otců, když učedníci jedli obřadně nečistýma rukama. Následně Ježíš při setkání s ženou, která nebyla Židovka (tedy formálně byla nečistou), ukazuje učedníkům skutečné hodnoty tradice otců: víru a pokoru. Ježíš se nezaměřil na ženu (její pevnou víru znal), ale na učedníky!

Mt 15,21-28

Ježíš odešel z Genezareta a odebral se do tyrského a sidónského kraje. A tu z toho kraje vyšla jedna kananejská žena a křičela: „Smiluj se nade mnou, Pane, synu Davidův! Moje dcera je krutě posedlá.“ Ale on jí neodpověděl ani slovo. Jeho učedníci k němu přistoupili a prosili ho: „Pošli ji pryč, vždyť za námi křičí.“ Odpověděl: „Jsem poslán jen k ztraceným ovcím domu izraelského.“ Ona mezitím přišla, klaněla se mu a prosila: „Pane, pomoz mi!“ On jí však odpověděl: „Není správné vzít chléb dětem a hodit ho psíkům.“ Ona řekla: „Ovšem, Pane, jenže i psíci se živí kousky, které padají ze stolu jejich pánů.“ Nato jí řekl Ježíš: „Ženo, jak veliká je tvá víra! Ať se ti stane, jak si přeješ.“ A od té chvíle byla její dcera zdravá.

Výklad k výše uvedenému textu, který Radio Proglas připravilo ve spolupráci s Českým katolickým biblickým dílem si můžete poslechnout KLIKNUTÍM ZDE.