KLIK liturgie: 30.neděle v mezidobí s odkazy na výklady

21.10.2014 19:52

Jistě někteří naši farníci uvítají možnost přečíst si předem čtení a evangelium vztahující se k nadcházející neděli. Proto se snažíme včas uveřejnit hlavní nedělní texty a vložit odkaz na výklad, který připravilo Radio Proglas ve spolupráci s Českým katolickým biblickým dílem. Před text také připojuji komentář z www.vira.cz.

1.čtení

Komentář z www.vira.cz k 1.čtení

Tyto pokyny zaznívají jen dvě kapitoly po proklamaci Desatera. Jsou konkretizací přikázání druhé desky o vztahu k bližním. Je dobré si všimnout, že je uvedena i motivace pro takové jednání: „…sami jste byli přistěhovalci v egyptské zemi“.

Ex 22,20-26

Toto praví Hospodin: „Nesužuj přistěhovalce a neutiskuj ho, neboť sami jste byli přistěhovalci v egyptské zemi. Neubližujte vdově a sirotku. Kdybys jim ublížil, že by si mně stěžovali, uslyším jejich stížnost, můj hněv vzplane, zahubím vás mečem, a vaše ženy budou vdovami a vaši synové sirotky. Půjčíš-li peníze někomu z mého lidu, chudákovi, který bydlí vedle tebe, nechovej se k němu jako lichvář. Nežádej od něho úrok. Vezmeš-li si jako zástavu plášť svého bližního, vrať mu ho do západu slunce. Je to pro něho jediná pokrývka, plášť pro jeho tělo. V čem by měl spát? Bude-li si mně stěžovat, uslyším ho, neboť jsem soucitný.“

Výklad k výše uvedenému textu, který Radio Proglas připravilo ve spolupráci s Českým katolickým biblickým dílem si můžete poslechnout KLIKNUTÍM ZDE.

2.čtení

Komentář z www.vira.cz k 2.čtení

Vůbec první Pavlův list je povzbuzením pronásledované církve. Text lze chápat jako součást uvedení do dopisu či dokonce jako součást úvodního pozdravu. Poslední věta textu je možná vůbec prvním shrnutím Pavlova vyznání víry, jehož středem je Ježíš.

1 Sol 1,5c-10

Bratři! Vy sami víte, jak jsme se chovali mezi vámi kvůli vám. A vy jste napodobovali nás i Pána, přijali jste nauku v mnohém soužení, s radostí Ducha svatého, takže jste se stali vzorem pro všechny věřící v Makedonii a Achaji. Od vás se přece slovo Páně rozšířilo nejen po Makedonii a Achaji, ale i po všech místech se roznesla zpráva o tom, že jste uvěřili v Boha, takže my o tom už nemusíme nic říkat. Vždyť tam lidé sami o tom vypravují, jakého přijetí se nám u vás dostalo a jak jste se od model obrátili k Bohu, abyste sloužili Bohu živému a pravému a vyčkávali z nebe jeho Syna, kterého vzkřísil z mrtvých, totiž Ježíše; ten nás vysvobozuje od blížícího se Božího hněvu.

Výklad k výše uvedenému textu, který Radio Proglas připravilo ve spolupráci s Českým katolickým biblickým dílem si můžete poslechnout KLIKNUTÍM ZDE.

Evengelium

Komentář z www.vira.cz k evangeliu

Jsme blízko Velikonoc. Farizeové dorážejí na Ježíše. Přesto je Ježíšova odpověď odborným vyjádřením teologa. Otázka je skutečně vážná. Kristus zůstává naplno v židovské tradici, ale originálně spojí příkazy, takže skvěle vystihne podstatu přikázání.

Mt 22,34-40

Když se farizeové doslechli, že Ježíš umlčel saduceje, shromáždili se a jeden z nich, znalec Zákona, ho chtěl uvést do úzkých a zeptal se: „Mistře, které přikázání je v Zákoně největší?“ Odpověděl mu: „‚Miluj Pána, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.‘ To je největší a první přikázání. Druhé je podobné: ‚Miluj svého bližního jako sám sebe.‘ Na těch dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci.“

Výklad k výše uvedenému textu, který Radio Proglas připravilo ve spolupráci s Českým katolickým biblickým dílem si můžete poslechnout KLIKNUTÍM ZDE.