KLIK liturgie: Slavnost sv. Václava s odkazy na výklady

23.09.2014 11:11

Jistě někteří naši farníci uvítají možnost přečíst si předem čtení a evangelium vztahující se k nadcházející neděli. Proto se snažíme včas uveřejnit hlavní nedělní texty a vložit odkaz na výklad, který připravilo Radio Proglas ve spolupráci s Českým katolickým biblickým dílem. Před text také připojuji komentář z www.vira.cz.

 

1.čtení

Komentář z www.vira.cz k 1.čtení

Kniha patří mezi nejmladší texty Starého zákona (1. stol. př. Kr.), reaguje na řecký vliv filosofie v tehdejším vzdělaném světě. Pojem moudrost se v nejmladší době Starého zákona stává de facto synonymem Božího Ducha. Není to tedy chytrost či vzdělanost, ale Boží dar, který vede k plnému životu.

Mdr 6,9-21

Vládcové, k vám se obracejí má slova, abyste se naučili moudrosti a neklesli. Ti totiž, kdo svatě střeží svaté příkazy, budou uznáni za svaté, ti, kdo jsou o nich poučeni, najdou ospravedlnění. Buďte tedy žádostiví mých slov, mějte po nich touhu, a poučí vás. Moudrost září a nevadne, snadno ji vidí ti, kdo ji milují, dává se nalézt těmi, kdo ji hledají. Předchází ty, kdo po ní touží, a ukazuje se jim první. Neunaví se, kdo k ní časně přichází, najde ji, jak mu sedí u dveří. Myslet totiž na ni je svrchovaná prozíravost, kdo kvůli ní bdí, brzy je bez starosti. Vždyť sama obchází a hledá ty, kdo jsou jí hodni, na cestách se jim ukazuje s přízní a při každé myšlence jim vychází vstříc. Neboť její začátek je zcela upřímná touha poučit se, chtít se poučit je láska k ní, láska k ní je zachovávat její přikázání, dbát o přikázání je zajistit si nesmrtelnost, nesmrtelnost pak dává místo u Boha. A tak touha po moudrosti přivádí ke kralování. Vládcové lidí, když se tedy těšíte z trůnů a žezel, ctěte moudrost, abyste kralovali navěky.

Výklad k výše uvedenému textu, který Radio Proglas připravilo ve spolupráci s Českým katolickým biblickým dílem si můžete poslechnout KLIKNUTÍM ZDE.

2.čtení

Komentář z www.vira.cz k 2.čtení

Text složený ze dvou různých částí vyjadřuje podstatu křesťanské víry a naděje v posmrtný život.

1 Petr 1,3-6; 2,21b-24

Buď veleben Bůh a Otec našeho Pána Ježíše Krista! Protože je tak nesmírně milosrdný, znovu nás zrodil, takže zmrtvýchvstáním Ježíše Krista máme živou naději na dědictví, které nepomine, na dědictví skvělé a trvalé. Je pro vás připraveno v nebi; protože totiž máte víru, chrání vás Boží moc a vede ke spáse, která se má ukázat nyní v poslední době. A pro¬to budete potom jásat, i když vás musí trápit teď ještě na krátký čas všelijaké zkoušky. Vždyť i Kristus trpěl za vás a zanechal vám tak příklad, abyste šli v jeho šlépějích. „On nezhřešil a nikdo od něho neslyšel nic neupřímného.“ Když mu spílali, on jim to spíláním neoplácel, když trpěl, nevyhrožoval, ale ponechal vše tomu, který soudí spravedlivě. On sám na svém těle vynesl naše hříchy na dřevo kříže, abychom byli mrtví hříchům a žili spravedlivě. Jeho ranami jste uzdraveni.

 

Výklad k výše uvedenému textu, který Radio Proglas připravilo ve spolupráci s Českým katolickým biblickým dílem si můžete poslechnout KLIKNUTÍM ZDE.

 

Evengelium

Komentář z www.vira.cz k evangeliu

Na otázku, za koho lidé pokládají Ježíše, Petr vyznal, že Ježíš je mesiáš (pomazaný, zachránce). Pak ale Kristus začal mluvit o svém utrpení a Petr nebyl schopen taková slova přijmout. Na to reaguje Ježíš slovem, které čteme v dnešní liturgii.

Mt 16,24-27

Ježíš řekl svým učedníkům: „Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mě! Neboť kdo by chtěl svůj život zachránit, ztratí ho, kdo však svůj život pro mne ztratí, nalezne ho. Neboť co prospěje člověku, když získá celý svět, ale ztratí svou duši? Nebo jakou dá člověk náhradu za svou duši? Syn člověka přijde ve slávě svého Otce se svými anděly, a tehdy odplatí každému podle jeho jednání.“

Výklad k výše uvedenému textu, který Radio Proglas připravilo ve spolupráci s Českým katolickým biblickým dílem si můžete poslechnout KLIKNUTÍM ZDE.