Památka sv. Augustina- 28.8. (+430)

28.08.2014 12:21

Včera jsme slavili památku sv. Monika, která byla maminkou sv. Augustina. Dnes 28.8. si připomínáme památku sv. Augustin. Sv. Augustin bývá nejčastěji vyobrazován KLIKNI.

Mezi hlavní atributy spojené se sv. Augustinem patří anděl, biskup, dítě Ježíše, lžíce, mušle, orel, srdce a šíp.

Za mládí byl Augustín znám velkým nadáním, ale i nezkrotným chování. Miloval rétoriku, ale výuku matematiky a řečtiny často nahrazoval hrami s kamarády, četbou brakové literatury a světskými požitky. V mládí bylo jeho cílem erotika, kariera a peníze, zatímco později tyto hříchy oplakával.

Křest přijal ve svých 33 letech a to i se svým synem Adeodatem. Po sv. křtu, když se vracel do Afriky, mu zemřela matka, sv. Monika. Sv. Augustin pak plánoval se svým synem společný poustevnický život, ale před jeho uskutečněním i jeho syn Adeodat zemřel. Přesto Augustin prodal svou movitost, rozdal peníze chudým a začal žít novým způsobem.

Čtyři roky po přijetí sv. křtu  přijal kněžské svěcení a po dalších 5 letech se sám stal biskupem.

Traduje se, že při procházce po mořském břehu a úvahách o Nejsvětější Trojici, zaujal ho malý chlapec, který se snažil mušlí přelévat vodu moře do důlku v písku. S úsměvem na něj promluvil a v odpovědi uslyšel: „Spíše dokáži toto moře přelít, než ty pochopíš tajemství Nejsvětější trojice“. Ten malý chlapec byl samozřejmě Ježíš.

K jaké sektě se Augustin v mládí připojil, proč jeho matka si s ním odmítla sednout k jednomu stolu, jestli sv. Augustín dokázal vysvětlit učené moudrosti i velice prostě, si můžete nalézt ve zpracovaných životopisech Janem Chlumským po kliknutí na odkaz klikni zde nebo  na WiKipedii klikni ZDE.