Památka sv. Moniky- 27.8. (+387)

28.08.2014 07:03

Sv. Monika, kterou si za svou biřmovací patronku vybrali i někteří naši farníci, bývá vyobrazována nejčastěji TAKTO.

Památku této matky mnoha slz a velkého syna si připomínáme vždy 27.8.. Mezi hlavní atributy spojené se sv. Monikou patří závoj, věnec z růží, někdy i kniha a kříž. Někdy bývá zobrazena i s palmou, tedy znakem mučedníků, a to přesto, že nebyla umučena. Má se tím naznačit utrpení, které prožívala se svým synem Augustinem.

Možná vás překvapí, že tato světice upíjela, když jako dívenka byla posílána pro čepované víno a že před návykem neřesti ji pomohl spor se služkou, která ji dokonce nazvala ochlastkou.

Svému původně pohanského muži, který býval prchlivý, občas i nevěrný, nikdy neoponovala a s trpělivou láskou vše snášela a za pomoci modlitby ho nakonec rok před jeho smrtí přivedla ke Kristu. Od svých 39 let byla vdovou a proto bývá vyobrazována s vdovským závojem.

Usilovně se také modlila za svého syna Augustina, který jí sice dělal radost svým úspěchem jako učenec, ale jehož výchova se vymkla z rukou a který po vzoru otce žil dosti nevázaně. Útěchou pro Moniku byla biskupova slova, že není možné, aby zahynul syn, za kterého matka prolila tolik slz.

Jistě je symbolické, v kolika letech syn Augustin přijal křest, což si můžete nalézt ve zpracovaných životopisech Janem Chlumským po kliknutí na odkaz klikni zde nebo  na WiKipedii klikni ZDE.