Památka sv. Zdislavy- 30.5. (+1252)

27.05.2014 20:22

V případě, že si chceš nejdříve připomenout, jak bývá tento světec vyobrazován, KLIKNI ZDE.

Památku sv. Zdislavy si připomínáme 30.5.. Sv. Zdislava je hlavní patronkou naší, tedy litoměřické diecéze a je vyobrazována s dětmi, manželem, kostelem, erbem lvice, jako rozdavatelka almužen chudým či ošetřovatelka nemocných.

Za svého manžela Havla z rodu Markvarticů, pána na hradě Lemberk, se provdala již v patnácti letech a vychovali spolu 4 děti. V době, kdy její manžel Havel byl po boku Václava I., zvládla zabezpečení hradu, starost o všechny obyvatele i o hladovějící uprchlíky z vypálených vesnic.Zákon lásky k bližnímu byl náplní jejího života, podle Dalimilovy kroniky dokonce prý křísila mrtvé, vracela zrak slepým a uzdravovala chromé i jinak nemocné. Sama zemřela nejpravděpodobněji ve 32 letech.

V našem kraji založili špitál, chrám sv. Vavřince s klášterem. V jaké obci tento špitál a chrám nechali vystavět, jaký kostel postavili v Turnově, tedy nedaleko rodiště našeho současného pana faráře o. Kamila, ale i přímo rodiště našeho bývalého o. Jana si jistě naleznete sami. Čerpat můžete například ze zpracovaných životopisů Janem Chlumským po kliknutí na níže uvedený odkaz:

klikni zde

/Pavel