Přpomínka sv. Jiljí- 1.9. (+cca 700)

02.09.2014 11:24

Nejdříve si připomeňme, jak bývá sv. Jiljí vyobrazován KLIKNUTÍM ZDE.

Svátek tohoto světce, poustevníka, opata, ale i jednoho ze čtrnácti svatých pomocníků si připomínáme 1.9.. Mezi atributy spojené s tímto světcem patří především laň a šíp.

Sv. Jiljí od dětství vynikal svou štědrostí a dobročinností, kdy již jako dítě cestou do školy obdaroval žebráka svým svrchním oděvem, po smrti svých rodičů dokonce rozdal zděděný majetek chudým (upřesnění: rodiče nebyli chudí, ale zámožní, takže bylo co rozdávat) a rozhodl se sloužit Bohu v ústraní jako poustevník.

Podle legendy také se živil mlékem od ochočené laně, se kterou žil v jeskyni. Vizigótský král Flavius Vamba na lovu po této lani vystřelil, ale omylem trefil Jiljího, u kterého laň hledala ochranu. Král si potom Jiljího oblíbil a na místě, kde jej postřelil, nechal vystavět klášter. V tomto klášteře Jiljí zavedl řeholní pravidla sv. Benedikta y stal se také opatem.

I jeden kostel v našich farnostech je zasvěcen sv. Jiljí, kde budeme tuto neděli 7.9. slavit od 10 hodin poutní slavnost. Jste všichni srdečně zváni, je opravdu krásné, když se sejdeme v hojném počtu. Pokud si chcete připomenout, co napsal o. JNJ o bezdězkém kostele, KLIKNI ZDE.

Pokud si nemůžete vybavit jména 14 svatých pomocníků, nebo se chcete dovědět ještě bližší informace ke sv. Jiljí, doporučuji čerpat například ze zpracovaných životopisů Janem Chlumským po kliknutí na odkaz klikni zde nebo  na WiKipedii klikni ZDE. Pro čtrnáct svatých pomocníků Zde.