Květná neděle (připomínka Kristova slavného vjezdu do Jeruzaléma)

13.04.2014 06:20

Květná neděle (připomínka Kristova slavného vjezdu do Jeruzaléma)

Šestá a zároveň poslední neděle doby postní je "KVĚTNÁ NEDĚLE". Připomíná nám Ježíšův vjezd do Jeruzaléma, kdy ho zástupy lidí s velikou radostí vítaly. Ježíš přijížděl na oslíkovi, lidé – dospělí i děti - mávali ratolestmi, stlali před něho na cestu své pláště a radostně volali: „Hosana Synu Davidovu!“ a chválili Boha. Názvem "KVĚTNÁ NEDĚLE" je naznačen hlavní motiv začátku Svatého týdne, daný dvěma částmi, které dohromady tvoří jedno velikonoční tajemství: vítězství, a oslava Páně (symbol palmových ratolestí) i utrpení a smrt (četba pašijí).

 

Křesťané se v tento den shromaždují před kostelem, žehnají ratolesti („kočičky“), a pak jdou průvodem s rozkvetlými ratolestmi a zpěvem dovnitř do kostela. Protože Ježíš už při vstupu do bran Jeruzaléma věděl, že bude ukřižován, čtou se tento den pašije – část evangelia o utrpení Pána Ježíše od slavení poslední večeře s učedníky po jeho smrt na kříži a uložení do hrobu.

 

Květnou nedělí začíná svatý týden, tj. poslední týden před Velikonocemi, ve kterém si nejvíce připomínáme, co všechno se stalo před Ježíšovým vzkříšením. Některé dny tohoto týdne mají i své jméno – Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota.

 

Texty byly převzaty a částečně upraveny z www.vira.cz

Více o Květné neděli se lze také dovědět na odkazu ZDE.

/Pavel