Památka sv. Antonína z Padovy- 13.6. (+1231)

11.06.2014 08:10

Pokud si chceš nejdříve připomenout, jak bývá sv. Antonín z Padovy vyobrazován, KLIKNI ZDE.

Památku sv. Antonína z Padovy si připomínáme 13.6.. Mezi atributy tohoto kněze a učitele církve OFM nelze nezmínit- Dítě Ježíš, františkán, hostie, kazatelství, kůň, lilie, osla nebo rybu. Papež Řehoř IX. ho nazval „schránkou Písma svatého“.

Již v 15ti letech vstoupil do kláštera řeholních kanovníků augustiánů na okraji Lisabonu. Po dvou letech se nechal přeložit do vzdálenějšího kláštera, protože časté návštěvy příbuzných narušovaly jeho soustředění na studium a duchovní cvičení. Možná právě u sv. Antonína se inspirovali scénáristé Smoljak a Svěrák ve své hře Hospoda na mýtince, kdy se hostinský z najatého hostince na náměstí v Opočnu přemístil do hostince na mýtince, protože mu tam chodili lidi.

Sv. Antonínovi však než augustiáni byla bližší přísnější řehole Františkova, kam později přestoupil, protože v ní viděl možnost bezvýhradného života pro Boha v blízkosti chudých. Přestože vynikal učeností, jeho pokora byla příkladná a každý den věnoval hodiny duchovním potřebám obyčejných lidí.

Sv. František mluvil k ptactvu, sv. Antonín hovořil dokonce k rybám. Jednou u ústí řeky Marecchie začal volat na ryby „Pojďte ryby a slyšte slovo Boží, když lidé jim pohrdají!“ Následně připlulo velké množství ryb.

Jindy se mu podařilo zázrakem obrátit na víru bludaře. Tři dny (a tři noci) nedali s tímto bludařem nažrat oslici. Po třech dnech ji předložili seno s ovsem a proměněnou hostii. Oslice se od sena s ovsem odvrátila a padla před nejsvětější Svátostí na kolena.

Pokud se chcete dozvědět, proč se znázorňuje v náručí sv. Antonína Dítě Boží, v kolika letech zemřel nebo co se přihodilo při kázání na letnice, doporučuji čerpat například ze zpracovaných životopisů Janem Chlumským po kliknutí na níže uvedený odkaz:

klikni zde.