Svátek sv. Matěje- 14.5.

13.05.2014 06:53

Svátek apoštola sv. Matěje, který byl do apoštolského sboru vyvolen losem za zrádce Jidáše, si připomínáme 14.5.. Mezi hlavní atributy patří sekera a kamení, což je spojeno s mučednickou smrtí sv. Matěje. Mezi atributy patří také kniha, svitek a kopí.

Nejen Matějův výrok

        „Když hřeší soused vyvoleného, tehdy mívá hřích i vyvolený. Neboť kdyby se choval jak učí Slovo, i jeho soused by se styděl hříšně žít!“

poukazuje nejen na smysl křesťanské askeze být schopni se ovládat, mít sílu proti hříšným požitkům, ale poukazuje na naši spoluodpovědnost za druhé, nechováme-li se podle nauky evangelia. Dnes nemáme menší možnosti, než měli první křesťané, kteří žili hlubokou láskou k druhým. Žijeme dnes touto láskou k druhým, nebo se chováme proti pravidlům evangelia, takže nevěřící nám nemůžou „závidět“ lásku k druhým?

Pokud se chcete dozvědět více výroků sv. Matěje nebo například mezi kým se při losování rozhodovalo o nástupci po zrádném apoštolovi Jidášovi, doporučuji čerpat například ze zpracovaných životopisů Janem Chlumským po kliknutí na níže uvedený odkaz:

KLIKNI ZDE

/Pavel